March 24, 2023

Types Investments

Uniek bedrijf

Lula probeert de rol van de strijdkrachten in de Braziliaanse politiek te verkleinen

5 min read
Lula probeert de rol van de strijdkrachten in de Braziliaanse politiek te verkleinen

De verkozen president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, heeft een burger benoemd tot minister van Defensie, tegen de achtergrond van protesten buiten de kazernes waarin wordt opgeroepen tot het nietig verklaren van de verkiezingen en onrust in bepaalde delen van de strijdkrachten.

De benoeming vorige 7 days van José Múcio Monteiro – de eerste niet-soldaat op de put up in bijna vijf jaar – duidt op de intentie van Lula om de politieke invloed terug te draaien die het leger had verworven tijdens de ambtstermijn van zijn verslagen rivaal, de verre -rechts-populist Jair Bolsonaro.

Actieve of gepensioneerde officieren die meer dan regerings- en ministersposities in het Zuid-Amerikaanse land bekleden verdubbeld tot 6.000 onder de voormalige legerkapitein, die leden van de strijdkrachten telt – bekend als militairen – als een fundament van zijn nationalistische conservatieve beweging.

Aanhangers van Bolsonaro beweren dat de aanwezigheid van het regiment een bolwerk biedt tegen de corruptie die de vorige 13-jarige heerschappij van de Arbeiderspartij, of PT, bezoedelde. Maar voor critici kwam het neer op een sluipende militarisering van de Braziliaanse staat.

“De civiel-militaire betrekkingen in Brazilië stonden onder druk door de inzet van reserve- en actieve militairen in de campagnes en regering van Bolsonaro, wat noch gezond is voor de democratie, noch voor de self-control in de strijdkrachten”, zei Eduardo Munhoz Svartman, president van de Braziliaanse Vereniging voor Defensiestudies. “De onmiddellijke taak zal zijn om het leger van het politieke toneel te halen.”

De nieuwe president en zijn 74-jarige minister van Defensie zullen een dunne lijn moeten bewandelen. Múcio is een carrièrepoliticus die als een pragmatische keuze wordt beschouwd.

Als lid van een rechtse partij bekleedde hij een kabinetsrol in een eerdere Lula-regering en was meest recentelijk hoofd van de federale auditautoriteit.

“De depolitisering, en meer nog, de onpartijdigheid van de strijdkrachten is absoluut noodzakelijk voor het land”, vertelde Múcio aan lokale media.

Aangezien de nieuwe regering probeert het aantal officieren in civiele functies te verminderen, zal hij de sensitive taak hebben om goede betrekkingen aan te knopen fulfilled hoge generaals.

Na de nipte verkiezingsoverwinning van Lula eind oktober, hebben professional-Bolsonaro-activisten die beweren – zonder bewijs – dat er satisfied de stemming was geknoeid, wegblokkades opgezet en hun kamp opgeslagen buiten legerbases, waarbij ze aandrongen op militaire interventie om te voorkomen dat de linksbuiten een derde ambtstermijn zou aannemen op 1 januari.

De demonstranten hebben het Hooggerechtshof en het hoogste kiescollege van het land aan de kaak gesteld en hen beschuldigd van vooringenomen uitspraken tegen de campagne van Bolsonaro. Ze hebben ook een gerechtelijke aanpak van verkeerde informatie op sociale media bestempeld als censuur.

“Ze dwingen ons land een antidemocratisch autoritarisme op”, zei de 61-jarige Jorge Lopes, die zich tussen de honderden mensen bevond die gekleed waren in de nationale kleuren geel en groen buiten het militaire bevel van het zuidoosten in São Paulo. “We willen dat het leger onze rechten terugneemt. Het zou geen staatsgreep zijn, maar een tegencoup.”

Volgens berichten in de media brak er maandagavond geweld uit in de hoofdstad Brasília, toen relschoppers voertuigen in model staken, probeerden een politiegebouw binnen te vallen en in botsing kwamen satisfied wetshandhavers na de arrestatie van een professional-Bolsonaro-demonstrant.

Hoewel weinigen in Brazilië geloven dat er een serieus risico bestaat op een door het leger gesteunde staatsgreep, blijft er onbehagen bestaan ​​over de mate van steun die de bredere beweging onder sommige militares aanvoert.

Dit werd nog verergerd doorway een openbare transient die vorige maand werd ondertekend door de hoofden van het leger, de luchtmacht en de maritime, waarin elke onnodige beperking van de rechten van de demonstranten (evenals alle door hen gepleegde “excessen”) in zorgvuldig bewoordingen werd veroordeeld.

President Jair Bolsonaro, rechts in het midden, en minister van Defensie Paulo Sérgio Nogueira, rechts, wonen een diploma-uitreiking van de verklaring van de marinewacht bij

President Jair Bolsonaro, rechts in het centrum, en minister van Defensie Paulo Sérgio Nogueira, rechts, wonen zaterdag een afstudeerceremonie bij van de Naval Guard Declaration op de Naval Faculty in Rio de Janeiro © Bruna Prado/AP

Voor de verkiezingen probeerde Bolsonaro de steun van het leger te krijgen voor zijn beweringen dat het elektronische stemsysteem van Brazilië kwetsbaar was voor fraude.

Toch heeft de top rated niet altijd toegegeven aan de pogingen van de vertrekkende president om de troepen te coöpteren voor persoonlijk politiek gewin.

Een politiek figuur achieved ervaring in het omgaan fulfilled de strijdkrachten, die niet bij naam genoemd wilde worden, zei dat ze de afgelopen tijd “van fundamenteel belang zijn geweest voor het behoud van de democratie”.

Nadat vorig jaar een eerdere minister van Defensie werd ontslagen vanwege berichten around toenemende spanningen met Bolsonaro, traden de drie commandanten van alle takken van de strijdkrachten de volgende dag af, kennelijk uit protest tegen de pogingen van de president om het leger te politiseren.

“Bolsonaro probeerde de strijdkrachten te betrekken bij een autoritair venture, maar uiteindelijk gingen ze er niet mee akkoord”, zei de politicus.

De grotere zorg zijn gewone militairen, waar Bolsonaro’s harde standpunten in excess of alles, van familiewaarden tot soaked en orde, sterk resoneren, zei Svartman van de Braziliaanse Vereniging voor Defensiestudies.

“Tot nu toe is er geen significante betwisting van de verkiezingsuitslag of de legitimiteit van de gekozen president vanuit de hoge rangen. De meest redelijke topmilitairen verwachten de terugkeer naar een meer traditionele en minder prominente rol voor hun diensten”, zei hij.

“De nieuwigheid zou kunnen komen uit de lagere rangen, waar zogenaamd bolsonisme kan een tijdje duren, ‘voegde hij eraan toe.

Naast meldingen van personeel in actieve dienst dat de interne regels overtreedt om deel te nemen aan demonstraties, is een andere broeinest de reserveofficieren van het leger, die meestal gepensioneerd en ouder zijn.

Een groep van meer dan 200 reservisten, waaronder generaals, heeft onlangs een verklaring ondertekend waarin om militaire actie wordt verzocht en waarin het kiesgerecht wordt veroordeeld, dat vorige maand een juridische uitdaging van de partij van Bolsonaro om de verkiezingsuitslag ongedaan te maken, verwierp.

Lula is optimistisch gebleven en zei dat hij een bekende entiteit is bij het militaire bevel vanwege zijn twee eerdere periodes als president tussen 2003 en 2010. Toch heeft hij erop aangedrongen dat Brazilië zal terugkeren naar “normaliteit in de betrekkingen tussen de strijdkrachten en de regering”.

Gezien het gebrek aan sterke banden van de PT fulfilled het leger en de antipathie onder conservatieven jegens de linkse partij, is het te hopen dat Múcio een bedreven gesprekspartner zal blijken te zijn. Bolsonaro’s vice-president en voormalig generaal Hamilton Mourão, heeft gezegd dat hij in hoog aanzien moet staan ​​bij zijn kameraden.

“[He] heeft een discreet profiel, is gematigd en heeft de reputatie een goede onderhandelaar te zijn. Dit zijn belangrijke vaardigheden”, zegt Vinicius de Carvalho, een professor aan de afdeling oorlogsstudies van King’s College or university London.

Leave a Reply

typesinvestments.nl | Newsphere by AF themes.