March 24, 2023

Types Investments

Uniek bedrijf

2022 YouTube en Video SERP resultaatwijzigingen

4 min read
2022 YouTube en Video SERP resultaatwijzigingen

Als je denkt aan videoresultaten op Google in 2022 (en video-optimalisatie), denk je misschien aan iets dat er zo uitziet (van een zoekopdracht naar “vlaggenvoetbal”):

Halverwege oktober merkten we een daling in dit soort videoresultaten, en die daling werd eind oktober dramatisch. Heeft Google deze videoresultaten verwijderd of was ons systeem defect? Het blijkt dat geen van beide – videoresultaten zijn opgesplitst in ten minste drie verschillende typen (afhankelijk van hoe u telt).

(1) Videopakketten (eenvoudig en complex)

Het bovenstaande voorbeeld is vrij eenvoudig, met uitzondering van “Key Moments” (welke debuteerde in 2019), maar zelfs de bekende videopakketten kunnen behoorlijk ingewikkeld worden. Hier is er een uit een zoektocht naar de kunstenaar Gustav Klimt:

Alle drie de video’s hier hebben Sleutelmomenten, inclusief een vooraf uitgevouwen gedeelte voor de bovenste video met miniaturen voor elk van de momenten. Sommige specifieke SERP’s hebben ook kleine variaties, zoals de functie “Trailers & clips” bij deze zoekopdracht naar “Lion King”:

Videopakketten zijn nog vaak 3-pakketten, maar kunnen variëren van twee tot vier resultaten. Hoewel alleen de kop hier echt verandert, is het waarschijnlijk dat Google een aangepast algoritme gebruikt om deze trailerresultaten naar boven te halen.

(2) Merkvideocarrousels

Sommige video’s worden weergegeven in een carrouselindeling, wat gebruikelijk lijkt te zijn voor merkresultaten op YouTube. Hier is een voorbeeld voor de zoekopdracht “Dave and Busters”:

Hoewel de meeste van deze “merk” (losjes gedefinieerde) carrousels van YouTube zijn, zijn er uitzonderingen, zoals deze carrousel van Disney Video voor “Lightning McQueen”:

Zoals alle op carrousels gebaseerde resultaten, kunt u horizontaal scrollen om meer video’s te bekijken. De mobiel-eerste ontwerpfilosofie van Google heeft in de loop van de tijd meer van dit formaat aangestuurd, omdat de combinatie van verticaal en horizontaal scrollen natuurlijker is op mobiele apparaten.

(3) Single/thumbnail videoresultaten

Voorafgaand aan het uitsplitsen van video in afzonderlijke functies, gaf Google videoresultaten doorgaans weer als standaardresultaten met een screenshot-thumbnail. In de afgelopen maand lijkt Google dit formaat nieuw leven ingeblazen te hebben. Hier is een voorbeeld voor de zoekopdracht “longboarden”:

Als u de muisaanwijzer op de miniatuur plaatst, ziet u een voorbeeld, zoals dit (bewerkt voor grootte):

In sommige gevallen zien we meerdere videoresultaten op één pagina, en elk ervan lijkt te worden geteld als een van de ’10 blauwe links’ die we normaal gesproken associëren met standaard organische resultaten van internet.

Er is ook een variant op het formaat voor één video die specifiek lijkt voor YouTube:

Deze variant laat ook een voorbeeld zien als je er met de muis overheen gaat, maar het lanceert een vereenvoudigde YouTube-kijkervaring die nieuw lijkt (en waarschijnlijk in de loop van de tijd zal evolueren).

(4) Bonus: megavideo’s

Dit formaat bestaat al een tijdje en is relatief zeldzaam, maar bepaalde niches, waaronder hitnummers, kunnen een grootschalig videoformaat opleveren, zoals dit voor Taylor Swift’s “Anti-Hero”:

Een soortgelijk formaat verschijnt soms voor ‘hoe’-query’s (en soortgelijke vragen), zoals de onderstaande voor’ hoe je een kick kunt geven’. Let op het tekstfragment onder de video die Google uit de audio heeft gehaald…

Hoewel geen van deze indelingen nieuw is en ze de afgelopen maand niet significant lijken te zijn veranderd, zijn het belangrijke varianten van Google-videoresultaten.

(5) Bonus: TikTok-resultaten

Ten slotte is Google begonnen met het weergeven van een speciaal formaat voor TikTok-video’s, dat meestal een selectie van vijf video’s bevat waarvan je een voorbeeld kunt zien wanneer je erover beweegt. Hier is een voorbeeld van een van mijn favoriete TikTok-persoonlijkheden:

Meestal worden deze geactiveerd door zoekopdrachten die “TikTok” in de zoekopdracht bevatten. Hoewel het geen standaard videoformaat is en niet beschikbaar is buiten TikTok, is het interessant om te zien hoe Google experimenteert met rijke videoresultaten van andere platforms.

Domineert YouTube nog steeds?

In 2020 hebben we een onderzoek uitgevoerd onder 10.000 concurrerende Google-zoekopdrachten waaruit bleek dat YouTube maar liefst 94% van de videoresultaten op pagina één in handen had. Is dit veranderd met de recente indeling in willekeurige volgorde? In één woord: nee. In de drie belangrijkste videoformaten die in dit bericht worden besproken, is YouTube nog steeds goed voor 94% van de resultaten in deze dataset, met Facebook op een verre tweede plaats met 0,8%. Dit telt niet mee voor gespecialiseerde resultaten, zoals de TikTo-resultaten hierboven.

Wat betekent dit voor jou?

Als je videoresultaten bijhoudt en grote veranderingen hebt gezien, houd er dan rekening mee dat ze misschien niet zijn verdwenen – ze zijn waarschijnlijk veranderd in een ander formaat. Dit is een goed moment om naar uw SERP’s in het wild te kijken (op desktop en mobiel) en te zien wat voor soort video-indelingen uw doelquery’s laten zien. Google experimenteert niet alleen met nieuwe formaten, maar ook met nieuwe videospecifieke markeringen en mogelijkheden (zoals het rechtstreeks extraheren van tekst uit de soundtracks van video’s en podcasts). Je kunt verwachten dat dit alles zich blijft ontwikkelen in 2023.

Leave a Reply

typesinvestments.nl | Newsphere by AF themes.